KAJ BI NAREDILI...

Kaj bi naredili, če bi vedeli, da ne morete narediti napake? Kaj bi spremenili? Kako bi bilo vaše življenje drugačno?


Vsi se kdaj pa kdaj znajdemo v situaciji, ko si rečemo: "Ko bi le vedela, potem bi drugače ravnala!" Slepimo se s tem, da bi z današnjim znanjem, izkušnjami in informacijami, ko bi jih le imeli takrat, ravnali drugače. Morda bi res. A dejstvo je, da takrat nismo imeli teh let, teh izkušenj, tega znanja, te modrosti, kot v sedanjem trenutku. Tako zavržemo znanje in inteligenco preteklih izkušenj, zavržemo lastno notranjo življenjsko modrost, ki nas je pripeljala do danes, nam pomagala prebroditi težke, nerazumljene situacije.


Oziramo se nazaj in "pametujemo", se včasih celo sekiramo in obtožujemo: "Le kako sem bila lahko tako neumna?" Življenje steče mimo nas in izkušnja tega trenutka isti hip postane preteklost. Ujamemo se v začaran krog neprestanega obžalovanja in samo-obtoževanja za nazaj in tudi za naprej, naša dejanja pa se večinoma usmerjena le še v to, kako bi tisto za nazaj popravili.


Zaženemo kolo izboljšav. Z drugimi besedami, poskušamo vse, da bi se izboljšali in tako pripravili na nove izzive. Morda smo prepričani, da jih bomo zmogli premagati, če bomo le dovolj … dovolj pametni, močni, vztrajni, lepi, bogati ... karkoli že se nam zaleze pod kožo.


Postanemo utrujeni, nemirni, nezadovoljni, razdražljivi, obupani ali celo depresivni. Življenje nima več smisla, ni strasti, čara in lepote. Iz dneva v dan živimo eno in isto rutino – sivo in pusto. Izgubili smo sanje. Izgubili smo upanje, da bomo srečni. Izgubili smo vero vase in v Življenje. Izgubili smo vero, da bomo kdaj celi, da se bo ta razcepljenost, ta raztreščenost, ki jo živimo in se je niti ne zavedamo, končala.


Čas je, draga bralka, dragi bralec, da se prebudiš iz tega transa in zajameš življenje v celoti – z vsem dobrim, kar je, in vsem slabim, kar je. Odpri srce in sprejmi vse svoje pomanjkljivosti in vso svojo veličino, da boš lahko resnično živel/-a. Objemi se v vseh svojih omejitvah in nepopolnostih - postani bolj človeška, človeški. Nič več se ne ženi za nekim idealom, ki ga tako ali tako nikdar ni možno doseči. Sprejmi se v vsej svoji omejeni človeški podobi in hkrati vedi, da si nepogrešljivi del tega Vesolja, tega Življenja.


Ko se z odprtim srcem zazremo vase, v svoje življenje, se odpremo za vse lepo, kar nam je všeč in vse, kar odrivamo in zanikujemo, vse pred čemer bežimo. Zaslišimo klic življenja, ki nas vabi, da zaživimo svojega resničnega sebe. Tistega sebe, v katerega smo se rodili preden so se zgodili naši starši, preden so nam dali ime, raso, spol, izobrazbo, socialni status, religijo ali katero koli drugo oznako. Tistega sebe, ki ga Bog ali Življenje ali Vesolje (kakor koli že to imenujete) čaka, da se zbudi in vstane in reče: "To sem jaz! Tukaj sem!"


Kaj bi naredili, če bi vedeli, da ste bili rojeni, ustvarjeni, da storite prav to!


Odlomek iz knjige Jasona Shulmana Priročnik z navodili Kako živeti prebujeno življenje, stran 21


Prebujanje je rojstna pravica vsakega bitja. Poznati Boga je naša usoda.
Kako bi se počutil ob spoznanju, da si bil od vsega začetka ustvarjen, da iščeš, najdeš in prejmeš Boga? Da si bil ustvarjen, da se prebudiš v resničnost? Kako bi se počutil, če bi vedel, da se bo to v tvojem življenju zagotovo zgodilo, ker si bil narejen z namenom, da to dosežeš?
Če si to dovoliš čutiti, bo mnogo vsega odpadlo samo od sebe. To so stvari, ki jih več ne potrebuješ. Poskusi pustiti, da grejo. Kar ostane je odgovor, ki si ga iskal, in razlog, da si se rodil.